Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дуо Шаламов свири Моцарт

Снимка: www.duoshalamov.com

„Техният успех, нагласата им на блестящи музиканти, това, че са от музикални семейства само показва колко е важна традицията. Невероятно много се допълват и като хора, и като музиканти“. Мнението е на проф. Милена Моллова и то е за клавирното дуо Алина и Николай Шаламови, нейни изявени възпитаници.

Дуо Шаламов гостува на Софийската филхармония на 1-ви ноември, неделя, с Концерт за две пиана и оркестър от Моцарт. С това произведение те печелят голямата награда и наградата на публиката на един от най-престижните музикални конкурси - ARD в Мюнхен през 2015 година.

Българката Алина Шаламова е възпитаничка на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София и на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа по пиано на проф. Милена Моллова. Руснакът Николай Шаламов завършва Музикалната школа и Консерваторията в родния си град Ростов на Дон при проф. Игор Бендитски. Той учи две години и в Нов български университет в София при проф. Милена Моллова. Победител е в Международния конкурс „Панчо Владигеров” в Шумен през 2011 г. Двамата музиканти продължават образованието си във Висшето музикално училище „Кралица София” в Мадрид. В момента следват магистратура по камерна музика във Висшето училище за музика и театър в Рощок при проф. Ханс-Петер Стенцл и проф. Волкер Стенцл. Клавирно дуо Шаламов е печелило много престижни отличия.

Всичко свирят наизуст, нещо което ме учудва и плаши, защото е много трудно. Те работят много. Отдали са се на музиката, на пианото“, допълни проф. Моллова в предаването „Алегро виваче“.

Интервюто с проф. Милена Моллова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени