Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарител на плазма: Ако се наложи, ще го направя пак

Лечение с кръвна реконвалесцентна плазма
Снимка: лечение с кръвна реконвалесцентна плазма кръводаряване / Снимка: БГНЕС

Реконвалесцентна плазма може да се дари в Националния център по трансфузионна хематология. Даряването може да помогне за лечението на пациенти с Covid-19. Донорите трябва да са на възраст между 18 и 55 години, да са минали не по-малко от 40 дни след положителния PCR тест и здравословното им състояние да не изисква прием на лекарства.

Апелът към даряване на реконвалесцентна плазма става все по-настойчив, защото това се оказва метод за спасяване на животи. Здравното министерство постоянно призовава за даряване. Още през март пък беше създадена специална фейсбук група от сдружението "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма”, в която общуват всички, желаещи да станат дарители. Знае се вече, че най-търсената кръвна група е А+.

33-годишният Радослав Цветков вече два пъти дарява. Той е бил заразен с коронавируса през лятото. От своя приятелка, която е лекар, той разбира за възможността да дари плазма и не се замисля, а събира информация и се включва в процедурата.

"Ако се наложи, ще го направя пак", заяви пред БНР той е обясни, че процедурата е безболезнена и леко се понася от организма, дори уточни, че той е отишъл на работа, след като е дарил плазма.

Д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружението за лечение на Covid-19 с кръвна плазма, каза в предаването "Нещо повече", че броят на дарителите расте, както и на лекарите, които искат да лекуват с този метод.

Проблем в момента са критериите към дарителите и достъпът до плазма отделението, заявяват от сдружението в писма до Министерството на здравеопазването и до министър-председателя. В тях те настояват за адаптиране на изискванията към настоящата ситуация, тъй като критериите са определяни пред пет месеца. Препоръката им е горната възрастова граница да бъде по-висока от 55 години, много хора с тест за антитела да могат да даряват, а не само тези с PCR тест. Друго тяхна искане е Националният център по трансфузионна хематология да работи през почивните дни и във време, което е удобно за дарителите. 

Д-р Михайлова подчерта, че не е получила отговор на писмото си до министъра на здравеопазването и затова е изпратила писмо и до премиера Бойко Борисов:

"Има остра нужда от плазма в Националния кръвен център. Донори могат да дойдат от цялата страна, ние поемаме пътните разходи. В един момент обаче се оказва, че събота и неделя кръвният център не работи. Той работи от 8.00 ч. до 15.00 часа. това съм описала в писмото до премиера. Ние желаем хората, които се свързват с нас, да могат да реализират този добър жест - да дарят".

Няма изискване към дарителите за негативен PCR тест, а се изисква да покажат позитивен такъв, обясни още д-р Михайлова и добави, че призовават критериите към донорите да бъдат хармонизирани и актуализирани с настоящата ситуация - да няма горна граница във възрастта и да може да важи и тест за наличие на антитела.

Интервюто на Диана Янкулова с Радослав Цветков и д-р Павлина Михайлова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени