Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Дистанционно обучение се отразява зле на образованието

Снимка: Веселина Киричева

"Дистанционно обучение се отразява зле на образованието като цяло на всички деца", каза в предаването "Нещо повече" Румян Русинов, политолог и експерт по въпросите на малцинствата и ромското образование. Той посочи, че затварянето на училищата в началото на пандемията се е отразило зле на всички, защото е била разкъсана пряката връзка между учителите и учениците. Според него няма ясна статистика колко от децата са напуснали училище и по каква причина. 

"Ако има ново затваряни и преминаване към дистанционно обучение на всички, ще бъдат по-подготвени системите, защото вече е отиграна по един или друг начин ситуацията", прогнозира той.

Политологът призова за деполитизиране на темата с Covid-19:

"Към повече експертност и повече честност. С този вирус нещата са сериозни и очевидно се влошават. Трябва да се слушат експертите. Експертизата трябва да доминира в решенията, а не политическата целесъобразност, защото сега е по-скоро обратното".

Според него сега е моментът политическите елити да покажат, че наистина са заинтересовани от благото на хората, а не само от собственото им преизбиране:

"Трябва базисно доверие, а то се постига с честна игра", категоричен беше Русинов.


Гимназистите преминават на дистанционно обучение  до 12 ноември. Това се случва по-малко от месец и половина след старта на учебната година, а според главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев към електронно обучение може да преминат и по-малките ученици, ако данните покажат, че това е необходимо. 

В учебните заведения в София тече финална подготовка за електронното обучение от разстояние, показа проверка на БНР. 

Интервюто на Диана Янкулова с Румян Русинов и репортаж на Андрей Борисов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени