Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ: Биоцентралата в с. Труд е в процес на извеждане от експлоатация

Централата за биогаз в село Труд
Снимка: БГНЕС

Биоцентралата в пловдивското село Труд е в процес на постепенно безопасно извеждане от експлоатация с цел избягване на взривоопасни ситуации, съобщиха от Регионалната екоинспекция. В началото на седмицата протестиращите срещу нея и Демократична България обявиха пред медиите, че централата продължава да работи, въпреки наложената принудителна административна мярка. 

В момента дебитът на производствения биогаз е спаднал до 80%, уточняват от пловдивската инспекция по околната среда и водите. От 7 октомври е преустановена доставката на животинска тор и съответно зареждането на ферментаторите. Двата блока, в които се съхранява силажът, са празни, а в перколатната вана има минимално количество течност.

На площадката и извън границите й не се усеща характерната за производствения процес миризма. 

След спадането под 20% от оптималното производство ще бъде изключен и когенерационният модул, с което ще се преустанови подаването на ел. енергия към EVN. 

От регионалната екоинспекция подчертават също, че Административният съд в Пазарджик е отхвърлил жалбата на оператора "Билд инвест сид" за временното спиране на централата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени