Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община готви нова програма за подобряване качеството на въздуха

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Столичната община подготвя нова програма за подобряване на качеството на въздуха за периода до 2026 г. Мерките, които ще бъдат взети срещу атмосферното замърсяване, се основават на научно изследване на Националния институт по метеорология и хидрология относно източниците на замърсяване. 

Основният източник на замърсяване на атмосферата с фини прахови частици в столицата - 25% - идва от уличната прах. Следва изгарянето на биомаса и дървесина. Сериозен и делът на външни източници на замърсяване, които идват с преносена въздушни маси – 16%. Замърсяването на атмосферата от транспорта в София е едва 9% от общия дял на източниците на фини прахови частици, а 4% идват от индустрията. Това показва едно годишното изследване на Националния институт по метрология хидрологията, съобщи директорът на института професор Христомир Брънзов:

„Прави се един физико-химичен анализ от две акредитирани лаборатории – в България и в Хърватска. И е направено междулабораторно сравнение с една лаборатория на финландския митологичен институт, която се смята за една от най-добрите.

На база на тези данни в столицата се предприемат мерки за подобряване на качеството на въздуха в три основни направления, каза кметът Йорданка Фандъкова:

„Предвиждаме увеличаване на средствата за миене с около 30%. На второ място, създадохме една нова програма към облагородяване на т.н. „кални точки“. И, на трето място, са проверките и при строителните обекти, и при автомобилите, които пренасят строителни материали“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!