Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба "150 години Българска екзархия"

Документална фотоизложба Нашите Будители. 150 години Българска Екзархия“ ще се открие в Културен център Тракарт. Тя е посветена на участието на  пловдивчани в борбата за независима българска църква и е по повод  1 ноември – Ден на народните будители.  

Учредяването на Българската екзархия през 1870 г. в Цариград е акт на признаване на българската народност за официален представител в Османската империя. Създаването ѝ е резултат от църковно-националните борби на българския народ в епохата на Възраждането.  Създаването ѝ е резултат от църковно-националните борби на българския народ в епохата на Възраждането, стремеж за признаване на националната идентичност и самостоятелност.

Екзархията духовно обединява всички българи в рамките на Османската империя, а по-късно и след Освобождението - в териториите останали извън пределите на новите български граници. Развива у тях народностно съзнание и любов към православието и езика, култивира в тях всенародния идеал: всички българи проникнати от един дух, едни тежнения и една вяра, сплотени под крилото на праотеческата си черква и образуващи едно здраво и жилаво тяло, способно да отстои и запази своята индивидуалност в Османската империя и авторитет пред Вселенската патриаршия. Правото си Екзархията основава върху последователни исторически събития, довели до султанския ферман в българските етнографски граници. За извоюването на това право Екзархията си служи с най-законните политически средства — мирна културна еволюция и образование чрез черкви и училища.

Проектът  се изпълнява в сътрудничество на Пловдивски граждански клуб и Културен център “Тракарт”,  и е част от Културния календар на града за 2020 г. 

В звуковия файл е интервюто с Жорж Трак.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени