Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат данъчни облекчения при ремонт на жилище

Снимка: БГНЕС

Да се използва данъчно облекчение при ремонт или подобрение на жилище е една от промените в данъчното законодателство за догодина, които ще бъдат обсъдени от ресорната парламентарна комисия на първо четене. Облекчението може да се използва само за извършен труд за подобрения или ремонт на жилище от българска компания, като за целта се представят документи за плащането.

По традиция промените в данъчното законодателство се правят през един закон, макар и да засягат много повече нормативни актове. В случая през преходните и заключителни разпоредби на Закона за ДДС се предлага промяна в Закона за доходите на физическите лица, според която може да се приспаднат до 2000 лева от данъчната основа, ако имаме касова бележка или фактура за извършена ремонтна дейност в имот, който е собственост или съсобственост. Във втория случай всички съсобственици имат право на облекчение, но общата сума не трябва да надхвърля горепосочената. Новото облекчение важи само за плащането на труд и то извършен от българска бригада, а целта е изсветляване на сектора. 

С друга промяна се изпълнява обещаната на бизнеса отмяна на обвързването на софтуера за управление на продажбите със системите на приходната агенция. 

Преди това бюджетната комисия в парламента ще обсъди и промените в Закона за публичните финанси, с които се разрешава увеличаване на дефицита над 2% от брутния вътрешен продукт в условия на кризи, каквато е настоящата с пандемията от Covid-19. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна