Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предупредителни протести на МВР в Благоевградско

| обновено на 29.10.20 в 17:13
Снимка: Кети Тренчева

На протест в Благоевград  полицаи  алармираха, че тревожно расте броят на колегите им с коронавирус и има опасност  да се стигне зо сериозен недостиг на хора, работещи на първа линия, ако  ситуацията продължи да се влошава.  От Синдикалната федерация на служителите в МВР  заявиха,  че ще участват в преговорите , насрочени от ръководството  на вътрешното ведомство за идния понеделник, но  ако не постигнат консенсус  по два основни въпроса , националният протест в София на 8 ноември ще се състои. Репортаж на кореспондента ни Кети Тренчева:  

Десетки служители  от всички  структури в МВР-Благоевград  използваха обедната си почивка  за протест пред сградата на дирекцията. В момента  протести има в Сандански и Гоце Делчев. 

Основните  искания на полицаите са за увеличение на  заплатите и признанието, че те също работят на първа линия в битката с Covid-19, каза председателят на  синдиката Валентин Попов

На национално ниво не сме видели достатъчно яснота по въпроса дали МВР се приема за администрация, която е натоварена с пряко изпълнение на мерки за овладяване на пандемията и на последствията от Covid-19. 10% увеличение за останалата администрация, както беше формулирано, в това число МВР, на фона на 30% за въпросните 36 вече административни структури - колегите го приемат това като подигравка и смятам, че са прави“.

Въпреки ангажимента  за нормално снабдяване с лични предпазни средства при изпълнение на  задълженията им, увеличени в пъти, полицаите  често са принудени сами да си купуват защитни маски, шлемове и ръкавици. Валентин Попов заяви, че броят на заразените му колеги расте тревожно и предупреди: 

„Натоварването става наистина изключително сериозно, ако тази епидемия наистина вземе размерите, което наблюдаваме през последните дни, много скоро ще започнем и ние, както медиците, да се задъхваме от недостиг на хора“.

Въпреки насрочените за  идния понеделник  в министерството преговори за увеличаване на работните заплати, за сега националния протест на 8 ноември не е отменен. 

По-рано Димитър Попов, заместник-председател на най-големия полицейски синдикат, посочи:

„Получихме вече и покана за започване на преговори с министър на вътрешните работи, които са насрочени за 2 ноември от 11:00 часа“.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени