Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентите се справят с дистанционното обучение, но предпочитат присъственото

Студентка по медицина: Заразяването става в дискотеките, не в университетите

Снимка: БГНЕС

„Ние още от първата вълна се справихме с дистанционното обучение, но смятаме, че присъствената форма или хибридната би дала по-добро качество на обучението ни“, каза в предаването „Преди всички“ Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети:

„При условие обаче, че 95 на сто от университетите в света са в хибридна форма на обучение, ние също го прилагаме. Не мога да кажа, че има преписване при онлайн формата, по-скоро в някои университети има трудности с дистанционната форма – това са архитектурните специалности и тези по изкуствата, но и медицината.“

„Медицината изисква практични умения, но все пак за нас и теорията е много важна. Важното в този момент е и че има и дистанционна форма, за да може колегите да натрупат и теоретични знания“ заяви в „Преди всички“ Йозлем Кюлджева, студент по медицина в Медицинския университет в Пловдив по повод за онлайн обучението.

„При първата вълна на пандемията, когато учихме дистанционно, нашето проучване чрез анкети сред студените сочи, че сме се справили доста добре. А недоволни от това винаги ще има. Но за момента трябва да спазваме мерките“, поясни още Кюлджева.

Кюлджиева заяви, че се чувстват подготвени да подпомогнат лечебния процес в Covid отделенията, тя самата е била доброволец при първата вълна. И сега тече набиране на доброволци. Ние можем да се включваме и в другите отделения, защото и други специалности страдат от липса на кадри.

Стажант- лекарите са най-подготвените, аз също съм готова да вляза, нещата се включват на цикличен принцип – има подготвен списък, ако си бил известно време в Инфекциозно отделение, после си карантиниран за един период, и така колегите се сменят“.

По думите на Парушев студентите от специалностите по изкуствата може би ще загубят от дистанционното обучение и затова се надява мерките да са само до 12 ноември.

Парушев уточни, че се правят и проверки как се спазват противоепидемичните мерки в студентските общежития, на някои места вече има монтирани на входа и термокамери.

"Предишният път с онлайн обучението изпуснахме страшно много от практическата час на медицината, от тази година учим и физиология и се надяваме да няма удължаване на тези две седмици“, поясни в „Хоризонт до обед“ Велина Пенчева, втори курс в Медицинския университет във Варна за проблемите с ученето онлайн. 

„Тези колеги, които лятото отидоха на стаж по болниците, успяха да наваксат с изпуснатия материал от миналата учебна година.

Останалият материал не беше наваксан и не сме и правили опит да го направим. Това ни се отразява много негативно – мислим, че няма да можем да се справим. Освен това по-трудно разбираш къде са ти пропуските в обучението."

По думите на Велина Пенчева най-голяма зараза с коронавирус на младите хора става в дискотеките, а не в университетите, където са взети всички мерки. Според нея трябва да се затворят нощните заведения и дискотеките.

Още по тематите в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!