Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грузия се готви за оспорван парламентарен вот

Тбилиси, 28 октомври 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Грузинците гласуват в събота на оспорвани парламентарни избори, в които се изправят едни срещу други неочакван съюз на опозиционни партии срещу все по-непопулярната управляваща партия, оглавена от най-богатия човек в страната, предаде АФП.

Грузия е рядък пример за демокрация сред бившите съветски републики. Но изборите в страната с близо 4 млн. души население редовно предизвикват масови протести, като само едно спокойно предаване на властта е имало след парламентарен вот – през 2012 г.

Две персони доминират политиката в кавказката страна – изгнаникът бивш президент Михаил Саакашвили и милиардерът експремиер Бидзина Иванишвили.

В безпрецедентна демонстрация на единност фрагментираната опозиция – Обединено национално движение на Саакашвили и по-малки партии се съюзиха, за да се изправят срещу управляващата „Грузинска мечта“ на Иванишвили.

Партията на милиардера е на власт от 2012 г., но критиците му го обвиняват в преследване на политически опоненти и създаване на корупционна система, в която частните интереси са над политиката.

Почти всички опозиционни партии, включително тази на Саакашвили, проведоха преговори за формиране на коалиционно правителство, ако спечелят вота.

И двата лагера обявиха увереност, че ще спечелят, но анализатори смятат, че изходът е несигурен, а опозицията има минимална преднина. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна