Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЯЦБ запази лихвената си политика непроменена, но намали прогнозата за икономическия растеж

ЯЦБ

Японската централна банка (ЯЦБ) запази непроменени основната си лихва и програмите си за кредитиране, известни като "количествени облекчения", но понижи прогнозата си за БВП за текущата фискална година, като се позова на забавяне при възстановяването на търсенето на услуги.

ЯЦБ запази непроменена основната лихва, на която финансовите институции държат свободните си резерви при нея, на ниво от -0,1%, като това решение беше взето с 8 срещу 1 глас.

Централна банка запази и ангажимента си за закупуване на японски държавни облигации, без да определя горната граница на тези покупки, така че доходността на 10-годишните държавни ценни книжа (JGB) да остане около нула процентни пункта. ЯЦБ потвърди и програмите за покупки на корпоративни книжа и корпоративни облигации в размери съответно от 2 трлн. йени и от 3 трлн. йени.

Банката заяви, че икономиката вероятно ще следва тенденция на подобряване с възобновяване на икономическата активност и постепенно отслабване на негативното въздействие на коронавируса, но темпото на възстановяване се очаква да бъде умерено.

ЯЦБ обаче понижи икономическата си прогноза за фискалната 2020 година и вече очаква свиване на БВП с 5,5% при предишна прогноза за спад с 4,7 на сто.

Перспективите за растеж за фискалната 2021 г. бяха повишени до 3,6% от 3,3%, а за 2022 г. до 1,6% от 1,5%.

Общите потребителски цени се очаква да спаднат с 0,6% през настоящата година при прогнозира през юли спад с 0,5%, след което потребителската инфлация да нарасне с 0,4% през фискалната 2021 г. в сравнение с предходната прогноза за повишение с 0,3%. В същото време прогнозата за инфлацията за фискалната 2022 г. беше запазена на 0,7 на сто.

Банката заяви, че перспективите както за икономическата активност, така и за цените са крайно неясни, тъй като те могат да се променят в зависимост от последиците от Covid-19 и степента на тяхното въздействие върху японската и външните икономики.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна