Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Херо Мустафа: Публично финансираните медии са основополагащи за демокрацията

| обновено на 29.10.20 в 12:22
Херо Мустафа
Снимка: БГНЕС

В рамките на дистанционното обучение по време на пандемията не е развита дигиталната медийна грамотност - това сочат резултатите от две паралелни проучвания сред учители и ученици, проведени от Коалицията за медийна грамотност. Те бяха представени на национална онлайн конференция, организирана от Коалицията и Фондация „Фридрих Науман“ в партньорство с Министерство на образованието и науката и Министерство на културата.

Членът на Управителния съвет на „Коалиция за медийна грамотност“ Антоанета Василева обяви целта на направените през месец май проучвания: „До каква степен учителите се чувстват комфортно  и познават онлайн-средата и ползват всички инструменти в нея. Колкото до учениците, за нас беше важно да разберем доколко са им поставяни задачи, свързани с работа в екип, търсене на информация, анализ на информация и създаване на съдържание, защото това са ключови неща, когато говорим за развиване на дигитална медийна грамотност".

Заместник-министърът на образованието Петър Николов подчерта, че в центъра на бурно развиващите се процеси днес са именно децата и младите хора:

„За Министерството на образованието и науката е от изключително значение да инвестираме огромни усилия в това да създадем поколение в България, което няма утре да падне жертва на една или друга манипулация, поколение, което може да отличава вярното от невярното и може да прави осъзнат, разумен, смислен избор“.

В конференцията взе участие и посланикът на САЩ Херо Мустафа, която заяви, че независимостта на обществените медии трябва да бъде законово установена:

„Публично финансираните медии са основополагащи за демокрацията. Независимостта на българските медии - частни или обществени, от политически интерес е много важна. Тя трябва да бъде законово установена и всеки опит да се отстъпи от тази независимост или медии да се концентрират в ръцете на влиятелни личности, оставя вратата отворена за възможно отслабване на тези пазители на обществения интерес“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна