Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Вълчев: Присъственото обучение е по-добро от електронното

| обновено на 29.10.20 в 14:13
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Красимир Вълчев настоява училищата да не затварят първи, а в Covid-кризата да се действа локално заради последиците в дългосрочен план при пълно преминаване към онлайн обучение: 
"Продължавам да защитавам тезата, че не трябва да се затваря във всички области, а само там, където има проблем. Училищата трябва да се затварят, ако не последни, то не трябва да се затварят първи. Най-лесно е да ги затворим училищата и да жертваме правото на образование. Рискуваме дългосрочните социално-икономически загуби да бъдат по-големи, отколкото в други сектори", каза министър Вълчев на седмичния брифинг на здравното министерство.

"Продължавам да съм на мнение, че присъственото обучение е най-доброто, не трябва да възвеличаваме обучението в електронна среда, тъй като при него има дефицити – със социализацията, има психическа умора", заяви министърът.

Няма лесни решения, няма единна формула, която да балансира между защитата на здравето и от друга страна да живеем, учим и работим относително нормално. Училищата не трябва да се затварят първи, трябва да се действа локално, каза още министър Вълчев.

Данните по-скоро казват „не“ на въпроса дали училищата са най-епидемичната среда, подчерта той.

„За съжаление имаме и смъртни случаи в системата – 4 учители за последните 20 дни“, заяви Вълчев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна