Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Покана за тази вечер от CineLibri

Двама велики португалски писатели зад филм на Жоао Ботелю

Българската премиера на филма „Годината на смъртта на Рикарду Рейш“ е таази вечер

На португалска галавечер с премиера на филма „Годината на смъртта на Рикарду Рейш“ по Жозе Сарамаго канят от кино-литературният фестивал CineLibri.

„Това е едно апетитно начало да се запознаете с португалската литература“, отбеляза пред Радио София Зорница Стойкова от Португалския културен и езиков център Espaço Camões. „Сред персонажите на филма ще видим Фернандо Песоа, един от най-великите португалски писатели. Той е много мистериозен, подписва се с над 70 имена. Три от тях са изцяло изградени от него образи със собствена биография, пишат по коренно различни начини.“

Черно-белият филм е дело на един от най-известните португалски режисьори в момента - Жоао Ботелю. По думите му фантастичният реализъм е истинският обект на този филм.

Жозе Сарамаго, Нобелов лауреат за литература за 1998 г., написва роман, с който връща хетеронима Рикарду Рейш в Португалия след 16 години изгнание в Бразилия. 1936-а е година на много опасности: фашизма на Мусолини, нацизма на Хитлер, ужасната испанска гражданска война и т. нар. Нова държава на диктатора Салазар в Португалия. Две жени, Лидия и Марсенда, са невъзможните плътски страсти на Рикарду Рейш. Само литературата и киното позволяват „Животът и смъртта да бъдат едно цяло“.

Зрителите на прожекцията от 19 в кино „Люмиер Лидл“ ще опитат и чаша португалско вино.

Чуйте още от разговора на Катя Василева със Зорница Стойкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна