Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене:

Промени в НПК за правомощията на делегираните европейски прокурори

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат единствено службата на европейския прокурор да упражнява надзор при разследвания и наказателно преследване, което ще се предприема от делегираните европейски прокурори.

Поправките гарантират на институционално ниво независимостта на европейските прокурори и делегираните обвинители от надзора на главния прокурор.

В случаите, в които започва разследване или пък се прекратява наказателно производство от европейския делегиран прокурор, националната прокуратура няма да има правомощия за контрол.

При разискванията в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че социалистите няма да подкрепят поправките, тъй като не е ясно колко делегирани прокурори ще излъчи страната ни, нито на какви критерии трябва да отговарят те.

Нинова изрази притеснения, че не се знае и кой ще ги предлага:

"Ето защо ние няма да подкрепим този законопроект, защото е опасност българските европейски прокурори да се излъчат непрозрачно.

Начинът, по който ще избирате европейските прокурори, ще засилва недоверието и за съжаление, и евроскептицизма у българския народ.

Разбирате ли каква вреда нанасяте на държавността дългосрочно?"

Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че с поправките и в Закона за съдебната власт е посочено ясно, че органът, който ще избира европейските делегирани обвинители, е Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет:

"Можем да кажем, че има резон в това, което заявихте, че трябва да се посочи броят - дали да е конкретен, или да е в някакви рамки, но и друго е вярно, че ако посочим конкретен брой или дадем някакви рамки, ние все пак може да се самоограничим в това да предложим добри кандидати, които отново - наблягам на това, ще бъдат преценени от структурите на Европейската прокуратура".

Промените бяха приети на първо четене с 95 гласа "за", 7 "против" и 61 гласа "въздържал се".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна