Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доброволецът Ангел Иванов:

Хората трябва да бъдат отговорни - първо към себе си, за да има и колективна отговорност

Трудът на доброволците е безплатен, но удовлетворението е това, което се отплаща

Ангел Иванов
Снимка: #CruceaRosieRomana
Ангел Иванов вече 7 години е доброволец към Българския червен кръст. В момента работи в едно от най-споменаваните места заради Covid-19 - Столичната регионалната здравна инспекция, а наскоро получи наградата “Протегната ръка” на Националното сдружение на общините, за работата си на първа линия в борбата срещу пандемията. 

“На 15 г. започна моята доброволческа кариера в Българския младежки червен кръст, чиито доброволец съм и до този момент. Това е много интересна кауза, която е и много специална за всеки доброволец”, казва Ангел Иванов, като допълва, че дори не помни как е решил да започне да се занимава с това.

“Всеки един доброволец, по време на неговия път като такъв, преживява различни неща и хуманността винаги е основният и водещ принцип в този случай - желанието да помогнеш на човек”, казва той.

Трудът на доброволците е безплатен, но удовлетворението е това, което се отплаща. Това да видиш очите на човек, който има нужда от твоята помощ и след като си я оказал, тази благодарност е ценната, обяснява още Ангел Иванов.

Ангел Иванов беше отличен с наградатаПрез изминалите седем години се е сблъсквал с различни неща - първа долекарска помощ, социална помощ, работа по европейските хранителни програми - нещо, което се случва всяка година, подпомагане на хора в риск.
“Основното в доброволческата работа е не спонтанното, а да изградиш експертиза за действия в дадена ситуация. Моята експертиза е при работа по време на бедствия, аварии и кризи”, обяснява той.

Най-предизвикателната криза, от гледна точка на изпълнение и логистика, а не толкова като човешка обезпеченост, с която Ангел се е сблъсквал, е сегашната пандемия. “Това в момента е нещо, с което не сме се сблъсквали. Особено това да излезеш срещу този невидим враг, който беше за нас през март. Това беше един преломен момент в доброволческата ми кариера”, казва Ангел Иванов.

Според него в момента не много по-различно, но вече всички са много по-подготвени, тъй като познават обстановката, в която работят, познават и хората, с които се налага да работят, техните потребности и пр.

Работата му в Столичната РЗИ го сблъсква с всички положителни на Covid-19 случаи. Екипът, част от който е той, е достатъчен, въпреки че се работи много, споделя Ангел и допълва, че въпреки всичко хората успяват да останат спокойни.
“Ако през март месец при нас го имаше притеснението, дори страх, защото се изправяхме срещу нещо, което не познаваме, то вече на базата на натрупания опит от месеците, имам вече представа как процедираме”, коментира той.

Като един от работниците на първа линия срещу Covid-19, Ангел Иванов призовава хората да бъдат по-внимателни и да спазват мерките - заради себе си, не заради всички останали, защото трябва да се предпазим.   
“Хората, които сме на първа линия, имаме нужда от това хората да бъдат отговорни. На първо място за самите себе си, за да можем от тук нататък да говорим за някаква колективна отговорност”, категоричен е той.     

Чуйте целия разговор на Лили Големинова в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от