Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четириседмична карантина в Германия, 10 млрд. евро помощ за засегнатите отрасли

| обновено на 29.10.20 в 17:17
Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След поредна седмица с ежедневни рекорди в броя на новозаразените, Германия влиза от понеделник в четириседмична карантина. Канцлерът Ангела Меркел защити пред Бундестага необходимостта от рестриктивните мерки. 

„Ноемврийският експеримент” – така медиите в Германия наричат вече „меката канартина”, която влиза в сила от понеделник. За четири седмици в цялата страна затварят всички заведения, театрите, кината, фитнес-залите. Но училищата и детските градини продължават да работят. За разлика от пролетта, границите на Германия остават отворени. 

Многократно прекъсвана беше речта на Ангела Меркел пред депутатите, които се възпротивиха, че правителството не включва парламента при взимането на решения за коронакризата. Според опозиционните либерали и крайнодясната „Алтернатива за Германия” обаче карантината е пагубна и пресилена мярка, въпреки обещаните 10 млрд. евро помощ за засегнатите отрасли.  

"Сякаш слушам военна пропаганда. Ние в момента така или иначе сме управлявани от нещо като военновременен кабинет, така наречения корона-кабинет", заяви от трибуната председателят на фракцията на „Алтернатива за Германия” Александър Гауланд. 

Новите ограничения са „наложителни и отговарящи на ситуацията”, категорична е Ангела Меркел. И отговори на упреците на крайната десница, че Германия живее в „коронадиктатура”: 

"Лъжата и дезинформацията, конспирациите и омразата пречат не само на демократичния дебат, но и на борбата срещу вируса". 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени