Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ноември започва с 6 дни музика във фестивала „Царско село“

| обновено на 29.10.20 в 12:41
Нов симфоничен оркестър

Фестивалът „Царско село“ излиза от центъра на София и ще се състои от 1 до 6 ноември в подножието на Витоша. По думите на организаторите програмата е селектирана така, че да задоволи широка палитра от интереси на публиката. Включва както премиерни, авангардни творби и пърформанс, така и класически репертоар, акцент в който е 250-годишнината от рождението на Бетовен.

В селекцията на изпълнителите са едни от най-утвърдените членове на Нов симфоничен оркестър, концертмайсторът Дора Димитрова, както и лидерите на състава – диригентът Петко Димитров и диригентът и кларинетист Борислав Йоцов, артистичен директор.

Има разнообразна програма с произведения за всяка част от оркестъра. Всичко е интересно и силно, подчерта пред Радио София Борислав Йоцов.

В последния ден е предвидена нестандартна перкусионна вечер. На 3 ноември пък документален запис на Ораторията „Жана Д’арк на кладата” от Онегер (зала „България”, 1984 г.) ще прозвучи в Националния студентски дом.

По думите на Борислав Йоцов в тази ситуация колегите му преживяват особено мъчително всяко „падане“ на концерт или музикално събитие.

Залата за фестивала е огромна, така че хората не бива да се притесняват от вирусно заразяване. "Най-сигурният начин да запазиш здравето си е посещение на класически концерт", допълни музикантът:

Той изрази оптимизма си, въпреки епидемичната криза в момента, и съобщи, че догодина Нов симфоничен оркестър ще навърши 30 години от създаването си.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Борислав Йоцов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени