Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Еврозоната е изправена пред риск от двойна рецесия

Еврозоната е изправена пред риск от двойна рецесия (W-образна рецесия), тъй като се въвеждат нови икономически рестрикции, целящи ограничаване на пандемията от коронавирус, заяви в четвъртък членът на Надзорния орган на ЕЦБ Шерщин аф Йокник, предаде Ройтерс.

"Базовият сценарий на нашите прогнози не може да се приеме за даденост и все още не може да се изключи възможността за двойна рецесия, тъй като новите рестриктивни мерки, прилагани в цялата еврозона, за да ограничат силното нарастване на случаите на Covid-19, ще увеличат несигурността за домакинствата, корпорациите и банките", посочи тя.

Изказването е факт малко преди края на днешното редовно заседание на ЕЦБ (към 14:45ч.) и пресконференцията на шефа на банката Кристин Лагард (от 15:30ч.).

Очакванията са ЕЦБ да не направи промени в досегашната си парична и лихвена политика, но да даде по-ясни сигнали за допълнително разхлабване на паричната политика и за нови стимулиращи програми в подкрепа на икономиката на еврозоната на последното за годината заседание през декември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени