Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

OMV е инвестирала в "Северен поток-2" 730 млн. евро

| обновено на 29.10.20 в 16:25
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийската компания OMV е отпуснала за финансиране на проекта за изграждане на газопровода в "Северен поток-2" около 730 милиона евро, съобщи пред журналисти нейният ръководител Райнер Зеле, цитиран от ТАСС.

Средствата са преведени на оператора на проекта "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2). В отговор на въпрос на ТАСС Зеле посочи, че засега е твърде рано да се говори за възвръщаемост на инвестициите.

Той съобщи също, че  OMV възстановява добива на петрол в Либия след примирието в страната.

"Лично аз съм изненадан колко бързо се възстановява добива на петрол в Либия. Нашият дял сега е 60 000 барела на ден. Изпратихме първата партида вчера. Това е много положителен сигнал", коментира Зеле. Той обаче добави, че за по-надеждно възстановяване на добива в страната е нужна стабилна политическа обстановка.

Шефът на OMV очаква петролното производството в Либия да продължи да нараства през четвъртото тримесечие на тази година. По думите му бързо са достигнати 500 000 барела дневно и до края на годината добивът може да бъде възстановен. Той не се ангажира с прогноза за 2021 година.

По-рано този месец Националната петролна корпорация на Либия (NOC) обяви, че е възстановено производството във всички петролни находища в страната, както и износа от всички товарни пристанища, припомня ТАСС.

Заради конфронтацията между двата режима в Либия петролната индустрия е нестабилна. В началото на годината главните товарни терминали на страната спряха работа, обявени бяха формажорни обстоятелства, поради които не могат да се изпълняват договорните задължения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна