Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спорните „златни паспорти“ остават възможни и след промените в закона

Снимка: БТА

Спорните „златни паспорти“ остават възможни и след промените в Закона за българското гражданство, които бяха приети на първо четене. Поправките предвиждат единствено - българско гражданство да не се предоставя срещу краткотрайни инвестиции. Преди дни Европейската комисия изпрати писмо до България, в което настоява да бъде променено законодателството, в противен случай срещу страната ни ще бъде предприета наказателна процедура. 

"Европейската комисия не е забранявала инвестиционното гражданство", заяви Йордан Цонев от ДПС, чието предложение беше прието гражданство да се придобива само при дълготрайни инвестиции и работни места, а да отпадне за краткотрайни инвестиции в държавни ценни книжа. Цонев уточни какъв е призивът към България от страна на Еврокомисията:

"Европейските ни партньори не са ни забранявали да имаме инвестиционно гражданство. Не. Никой не може да накара една страна да се лиши от този инструмент, а и Европейската комисия не го прави спрямо България. Прецизирането е едно, забраната е друго".

От БСП посочиха, че европейските институции наблюдават процесите у нас и така наречените "златни паспорти" трудно ще бъдат възприети от Брюксел. Крум Зарков каза:

"В Европейската комисия, която следи този процес, разбират продавайки българско гражданство, продаваме европейско гражданство и нанасяме вреда на сигурността на целия Европейски съюз. Същата тази Европейска комисия и Европейски парламент ги оцени в последните месеци и няма жива сила, която да накара европейските институции да повярват, че това правителство и това мнозинство може да гарантира каквото и да било, камо ли спазването на закона".

Александър Иванов от ГЕРБ заяви, че законопроекта повишава критериите за придобиване на инвестиционно гражданство и не бива да бъде пренебрегнато, особено сега по време на пандемия: 

"Възможността за добиване на такова гражданство, особено сега в коронакризата и пандемията и възстановяването на икономиката на Европа, не трябва да бъде зачеркната тази възможност".

По-рано парламентът прие на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат  единствено службата на европейския прокурор да упражнява надзор при разследвания и наказателно преследване, което ще се предприема от делегираните европейски прокурори.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.