Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият 5-годишен план на Китай се фокусира върху реформите

Си Цзинпин, президент на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин представи в четвъртък новия план за икономически действия на страната за следващите пет години, целящ значителен напредък в изграждането на модерна икономическа система, отворена за технологични иновации, управление на потреблението, екологични практики и управление на риска по отношение на конкуренцията зад граница, предаде Ройтерс.

Този петгодишен план, определен от Централният комитет на Комунистическата партия на Китай, по отношение на националните сектори на икономическото и социалното развитие се отнася до периода 2021-2025 г. и е в съответствие с дългосрочните цели, заложени до 2035 г.

Китай ще ускори и насърчи зеленото, нисковъглеродно развитие и ще използва по-ефективно ресурсите си. Президентът Си Цзинпин неотдавна обеща да поведе страната към въглеродна неутралност до 2060-а година, което означава нови високи цели, очертани в новия петгодишен план.

Освен това китайските лидери обещават да ускорят развитието на страната като независима "технологична сила", тъй като изострянето на отношенията с Вашингтон отряза достъпа на китайски компании до американски компоненти и спъва индустриалните амбиции на Пекин, допълва Асошиейтед прес.

Правителството на Си Цзинпин се опитва да ограничи щетите от ограниченията, въведени от американската администрация, върху продажбите на чипове и други технологии на китайските компании заради подозрения в шпионаж. Тези ограничения заплашват да провалят плановете за създаване на китайски конкуренти в областта на телекомуникациите, биотехнологиите и други области.

Науката и технологиите трябва да бъдат независими като стратегическа подкрепа за национално развитие, посочва Китайската комунистическа партия.

В съобщение до медиите се посочва, че планът има за цел "устойчиво и здравословно икономическо развитие на основата на значително подобрено качество и ефективност, по-силен и по-добре структуриран вътрешен пазар, значително подобрен капацитет за иновации, усъвършенствана индустриална основа и модернизация на веригите за доставка, по-стабилна селскостопанска база, по-добре координирана с развитието на градовете и селските райони".

Цялостният план ще бъде представен през март догодина.

Това съобщение се публикува в момент, в който отношенията на Китай със Съединените американски щати отново са поставени на изпитание в резултат на напрежението около Тайван, докато властите в Пекин очакват резултатът от американските президентски избори следващия вторник (3-ти ноември).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!