Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Лавчева: Трябват промени в НК по отношение на домашното насилие

Снимка: Shutterstock
Бум на домашното насилие над жени и деца в обстановката на коронакризата са установили експерти и сътрудници на фондация „Аме“.

„Не се говори достатъчно, не се работи върху превенцията, много жени загубиха живота си“, обясни пред Радио София адвокат Биляна Лавчева, председател на организацията. В сравнение с миналата година, през 2020-а са я потърсили двойно повече хора с подобен проблем.

Санкциите за извършителите са малки, сроковете - само 18 месеца. Трябва да има промени в Наказателния кодекс по отношение на домашното насилие, смята адв. Лавчева.

До края на ноември от фондацията извършват безплатни психологически консултации (през фейсбук страницата).

Освен това от „Аме“ са съорганизатори на друга кауза-събитие, свързано с жертвите по пътя. Озаглавено е „Отражение, ПТП и животът след него“ и е насрочено за 7 ноември, събота.

В първата част от семинара е предвиден разговор за психологическа подкрепа на жертви от катастрофи или техни близки. От началото на 2020 г. до 1 октомври в България претърпелите пътнотранспортни произшествия са 4365 души, отбеляза адв. Лавчева. Регистриран е бум на шофьори, които карат след употреба на упойващи вещества.

Във втората част (в партньорство с Pravatamipriptp.bg) ще се дават практически съвети относно използването на колана в колата, как да предпазим себе си и близките си по време на път(със специален акцент върху децата), как да обезопасим колата си, както какво да правим, ако станем дори неволен участник в пътнотранспортно произшествие.

Чуйте разговора на Лили Големинова с адвокат Биляна Лавчева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна