Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Рекорден ръст с 33,1% на икономиката на САЩ през третото тримесечие

Икономиката на САЩ нарасна с рекордно темпо през третото тримесечие, след като властите в страната изляха над 3 трлн. долара по формата на програми за пандемични облекчения, което засили потребителските разходи, показва експресна оценка на Министерството на търговията.

Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна с цели 33,1% на годишна база през трите месеца до края на септември, като това е най-бързият темп на икономически растеж, откакто правителството разполага с този тип данни през далечната 1947 г. и над осреднената прогноза на финансите пазари за скок с 31 на сто. Този безпрецедентен растеж следва рекордният икономически спад от 31,4%, отчетен през второто тримесечие на годината, когато беше блокирана цялата държава заради първата вълна на коронавирусната епидемия.

Днешните много силни данни за БВП са едни от последните основни икономически показатели преди президентските избори в САЩ през следващата седмица, като според редица икономисти и анализатори те няма да помогнат много за смекчаване на човешката трагедия, причинена от коронавирусната пандемия, като все още десетки милиони американци остават безработни, а над 222 000 починаха заради Covid-19.

Графика на БВП на САЩ

В петте дни, оставащи до деня на изборите на 3-ти ноември, президентът Доналд Тръмп, който изостава в повечето национални социологически проучвания, вероятно ще се възползва от зашеметяващия скок на БВП, за да подчертае силното възстановяване след първоначалния коронавирусен шок през пролетта.

Потребителските разходи скочиха с цели 40,7% на годишна база, почти дублирайки предишния рекорден ръст малко след края на Втората световна война и след драматичен спад с над 30% през второто тримесечие.

Общите бизнес инвестиции през периода юли - септември нараснаха с 20,3% след спад с 27,2% през второто тримесечие, докато бизнес инвестициите само в оборудване скочиха със 70,1% след спад с 35,9% през предишните три месеца. Жилищните инвестиции пък скочиха с 59,3% след спад с 35,6%.

Износът на САЩ нарасна с 59,7%, а вносът с цели 91,1%, след като през второто тримесечие те се сринаха съответно с 64,4% и с 54,1%.

Въпреки рекордния ръст на БВП, той остава под нивото от последното тримесечие на 2019 година (спад с 3,5%), което пък вероятно ще бъде подчертано от кандидата за президент на Демократическата партия Джо Байдън. Не е изключено той също така да наблегне на индикациите за бързо отслабване на възходящия икономически импулс в последно време.

Държавните спасителни програми за над 3 трлн. долара осигуриха подкрепа за много бизнеси и безработни, увеличавайки рязко потребителските разходи, които сами по себе си подсилиха нарастването на БВП през третото тримесечие. Държавното финансиране обаче вече се изчерпа, като засега не се очаква постигането на споразумение за нов кръг облекчения. В същото време новите случаи на Covid-19 нарастват силно цялата страна, налагайки нови ограничения върху бизнеса на ресторанти и барове.

Всички това показва ясно, че икономическите перспективи за последното тримесечие на годината и за 2021 г. остават несигурни, тъй като пандемията далеч не е контролирана и ваксината все още не е готова.

В същото време малко над половината от 22,2 милиона работни места, които бяха загубени по време на първата вълна на пандемията, бяха възстанови с течение на времето (около 11,3 млн.), докато продължава да има съкращения.

Това се вижда от отделен доклад на Департамента по труда, според който 751 000 души са подали искове за държавни помощи за безработица през седмицата, приключила на 24-ти октомври, при 791 000 през предходната седмица. Въпреки че исковете са спаднали от рекордните 6,867 милиона през март, те остават над техния пик от 665 000, достигнат по време на Голямата рецесия преди повече от десет години (през 2007-2009 г.).


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от