Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Три защитени зони в Белоградчишко пазят редки видове птици и животни

Снимка: Радио ВИДИН

Повече от 55 вида редки и застрашени видове птици се срещат в защитената зона "Западен Балкан" от мрежата НАТУРА 2000 на територията на община Белоградчик. Сред тях са: ливадният дърдавец, скалният орел, забулената сова, полубеловратата мухоловка, черният кълвач. Видрата, вълкът, мечката, рисът, за който има данни, че преминава в България от Сърбия, се опазват в защитената зона по Директивата за местообитанията

Три са защитените зони по НАТУРА 2000 на територията на община Белоградчик. Две от тях са по Директивата за местообитанията и една по Директивата за птиците. Тя е най- голяма, обхваща повече от 50% от територията на общината и  почти изцяло землищата на населените места, които са в зоната на Западна Стара планина. Самата зона за защита на птиците се нарича "Западен Балкан".

"И "Предбалкана". Това са землищата на селата Стакевци, Салаш, Пролазница, Праужда и други, които на 100% са включени в тези две зони. Останалите зони за защита на местообитанията са зоната "Макреш", която е в посока северозапад в община Белоградчик и там са обхванати част от имотите в землището на село Рабиша. По другата защитена зона "Западна Стара планина и Предбалкан", също за защита на местообитания, тя почти се припокрива със зоната по Директивата за защита на птиците с малки разминавания. Така че, една сериозна част от територията на община Белоградчик попада в тези три защитени зони по НАТУРА 2000",  каза Николай Димитров- еколог в общината. 

Директните ползи, които може да получи обществеността, са свързани с начина на стопанисване на ливади и пасища, за които в НАТУРА 2000 се получават допълнителни субсидии.

"Като вторични ползи имахме случаи, в които успяхме с организиране на обществеността да попречим за разкриване на кариери за добив на инертни материали по открит способ и то предимно за масово разпространени полезни изкопаеми, какъвто е диабазът."

Други ползи биха могли да бъдат извлечени при стопанисване на горите, но засега на национално ниво схемите за подпомагане не са добре разработени. Съгласно издадена заповед за обявяване от 2012 година на защитената зона по Директивата за птиците, са описани забраните, обясни екологът на община Белоградчик Николай Димитров:

"Основните забрани са за косене след 15 юни на ливадите и пасищата. Косенето да бъде само отвътре навън, евентуално гнездящите птици да не бъдат унищожени. Други ограничения са изграждане на ветрогенераторни паркове във високата зона на горите- над 800 метра надморска височина. Като и там има изключения за такива ветрогенератори за собствено ползване. Единични такива за собствени нужди няма пречка да бъдат изграждани и такъв мисля, че има над Чупрене, на връх Ветреник."

Често пъти ползите се научават по-лесно, когато има такива, особено при ползването на терените от земеделски стопани. При забраните също- когато касае сериозен контрол и органите при проверки контролират определените параметри при ползване. Не всички туристи, които посещават защитените зони, са наясно с ползите и ограниченията.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от