Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Богданов: Посрещането на Нова година няма да е същото

България е по-позната сред чужденците като лятна дестинация. След разпространението на коронавируса, туристическият сектор изкара тежък летен сезон. Сега прогнозите за зимния туризъм, с оглед липсата на руски, британски и немски туристи, както и такива от съседните държави, може да доведе до това, че основните потребители да останат българските туристи. Това заяви пред Радио София Ивайло Богданов, управител на една от големите туристически агенции в България.

В момента има предложения за екскурзии на по-ниски цени, но спадът в сектора е голям, а процентите, в сравнение с предходната година са плашещи.

По отношение на приемането на чужди туристи в България, от 45 хиляди души годишно от Русия, Прибалтийските републики, Беларус, поради субективните обстоятелства тази година са били посрещнати не повече от 1000 души.

Изходящият туризъм - пътуванията на българи на почивка в чужбина - също е много свит сектор. Две активни дестинации са Турция и Египет. Ивайло Богданов обясни, че в момента не се изисква PCR тест за пътуване до Турция и за връщане в България. До Египет, обаче, е нужен такъв и в двете посоки. Мерките за здравна безопасност и в двете държави не са по-различни от тези в България. Важното е, обаче, те да бъдат спазвани стриктно. Турция се справя много добре, като се издават специални сертификати на редица хотели, които се издават всеки месец.

За всички е ясно, че посрещането на Нова година няма да бъде същото, както през предишните години. Въпреки това е направено известно планиране за Турция и Египет, като при по-голямо търсене ще се реагира своевременно, обясни Богданов. 

Интервюто с Ивайло Богданов проведоха Елена Пъневска и Антония Енева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна