Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумен пред криза за лечението на Covid-пациенти

Снимка: Радио Шумен

Шумен е пред криза за лечението на Covid-пациенти. Онкоболницата, в която със заповед на РЗИ, бяха разкрити 20 легла, няма възможност да открива още. Причината е, че лекарите в лечебното заведение са специалисти в онкозаболяванията, а и смесването на пациетни с Covid и онкозаболявания е рисково. 

Управителят на онкоболницата д-р Сливен Арнаудов е изложил аргументите си против разкриването на Covid -легла, защото застрашават пациентите им, които са със занижен имунитет. Другият мотив е свързан с липсата на лекари, които могат да лекуват Covid -заболяването:

"Те се страхуват да идват дори на диспансерните прегледи, на които ние ги каним с писма. Те се страхуват дори да идват на тези прегледи, а какво остава когато знаят, че има Covid -болни  в тази структура".

В лечебното заведение няма да разкриват повече легла. Просто няма кой да лекува. Директорът на Шуменската болница смята, че това е решение за един ден, тъй като 2/3 от местата в новото отделение вече са заети, а пациентите непрекъснато се увеличават:

"При нас ситуацията е много динамична. Всичко се променя за минути и за часове. Линейките транспортират непрекъснато пациенти съмнителни, някои с доказани PCR-тестове".

Сгради, в които могат да се разкрият Covid -отделения ще се намерят, но за кризата от лекари, медицински сестри и санитари изход засега няма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна