Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хотелиери и ресторантьори искат кризисен пакет от икономически мерки

Снимка: bhra-bg.org

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация поиска кризисен пакет от икономически мерки за спасение на фирмите от сектор туризъм.

От организацията изпратиха писмо с искания от 10 точки до премиера Бойко Борисов, до вицепремиера и ресорен министър Мариана Николова и до коалиционните партньори.

Правителството да включи туризма като приоритет в Националния план за възстановяване. За срока на пандемичната обстановка да се поемат стопанските разходи за ток, вода, отопление, наем и процент на част от работните заплати на служителите в компаниите със спад в оборота над 30% спрямо 2019-та.

В случаите на временно замразяване с държавен акт на дейността на фирмите, за съответния период работодателят да е освободен от задължението да заплаща данъци и такси.

В писмото се настоява още на държавно ниво да бъде подкрепено искането на Европейската асоциация на хотели, ресторанти и заведения "Хортек" за временно уеднаквяване в Европейския съюз на ДДС-ставката от 5% за туристическия сектор.

От хотелиерската асоциация искат разсрочване на кредитите на туристическите компании с 4-5 години, като им бъдат отпуснати и оборотни средства.

От организацията призовават за прозрачна, предвидима и човешка политика към фирмите в туризма.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от