Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Родители на седмокласници притеснени от затварянето на училищата

Снимка: Веселина Киричева

Според тези разпореждания, близо 260 000 гимназисти в цялата страна преминаха към онлайн обучение за период от две седмици. Към момента присъствените занятия се запазват за учениците от първи до седми клас. Изключение правят 15 училища, които са получили одобрение от просветния министър да преминат към обучение в електронна среда.

На този фон родители на седмокласници изразяват притеснения от затварянето на училищата - сценарий, който здравните власти не изключват, в случай че сегашните мерки не са ефективни. Семействата настояват присъствените занятия да бъдат запазени при провеждането на съкратени учебни часове.

„Друго си е на живо да се разкаже, да учат, да бъдат изпитвани, докато знаем, че онлайн-обучението, през което минахме миналата година март месец, е изключително неефективно“, сподели баща на седмокласник.

Повечето деца разчитат на частни уроци за по-добрата подготовка за външното оценяване, което предстои в края на учебната година. Със заповед на здравния министър присъствените занятия в образователните центрове са временно преустановени, което също буди безпокойство сред родителите:

„Това е още една пречка за тях да могат да се подготвят адекватно за изпитите“.

Неизвестността се отразява на образователния процес, коментира друг родител:

„Абсолютно действа демотивиращо и по някакъв начин разстройва и целия учебен процес. Да се знае поне какво се случва оттук нататък за някакъв малко по-дълъг период от време, а не от днес за утре. Трябва да се намери някакъв баланс между това да се предпазваме от Covid и това все пак да запазим по някакъв начин и психическото здраве на децата, и това, което е свързано с тяхното бъдеще все пак“.

Учениците от прогимназиален етап да не прекъсват контакта си с училищната среда. Затова призовават и преподавателите. Учителят по български език и литература Светослав Иванов:

"Най-правилно ще бъде да запазим доколкото е възможно до последно учениците от прогимназиалния етап в присъствено обучение, защото няма нищо по-качествено от това обучение".Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от