Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изключиха Джереми Корбин от Лейбъристката партия

Джереми Корбин
Снимка: БТА

Лидерът на Лейбъристката партия във Великобритания Киър Стармър отстрани от партийните редици своя предшественик Джереми Корбин заради коментарите му по повод на доклад, в който се обвинява партията по време на неговото ръководство за пренебрегване на оплакванията за антисемитско поведение:

В доклада на Комисията за равенство и човешки права се посочва, че Лейбъристката партия е нарушила закона за равенството по три точки: политическа намеса при оплакванията за антисемитизъм, провал при осигуряване на адекватно обучение на занимаващите се с антисемитски оплаквания и тормоз. Корбин заяви, че докладът „драматично е преувеличил размера на проблема“.

Като „срамен ден за партията“ бяха окачествени от Стармър заключенията в доклада. Партията мотивира освобождаването на Корбин с факта, че не признава грешките си. Стармър обеща да изпълни препоръките в доклада възможно най-скоро и да промени културата в Лейбъристката партия.

Разследването изнася доказателства за 23 случая на незачитане на оплаквания за антисемитски прояви от канцеларията на Джереми Корбин.

Корбин, който е депутат от 1983 година, бе лидер на лейбъристите от 2015 година до април тази година, когато се оттегли след съкрушителната загуба на последните общи избори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени