Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3000 души у нас всяка година умират от рак, предизвикан от човешки папилома вирус

Снимка: архив

3000 души у нас всяка година умират от рак, предизвикан от човешки папилома вирус. Това съобщи председателят на Българската асоциация по онкогинекология проф. Галина Чакалова пред Здравната комисия в парламента. Необходимо е ваксината срещу вируса да стане задължителна, за да се постигне ефект срещу разпространението му. 

България е сред страните на Балканския полуостров с най-висока честота на рак на маточната шийка. В Европа средно от заболяването умират 5 на 100 000 жени, а у нас стойностите са почти двойно по-големи - 9 на 100 000. Причината е в късното откриване на болестта. За намаляване броя на инфектираните е необходимо въвеждането на задължителна ваксинация срещу човешки папилома вирус категорична е професор Чакалова:

„Аз смятам, че докато тя е препоръчителна, нищо няма да се получи в България. Стане ли задължителна, най-вероятно ще постигнем някакъв ефект“.

Според д-р Калин Поповски със задължителна ваксина срещу човешки папилома вирус трябва да бъдат обхванати и момчетата.

Първи го въведоха в Австралия. В западна Европа вече са задължителни тези ваксини и 10-ина държави вече са въвели при момченцата, защото момчетата могат да бъдат преносители на тази особено опасна инфекция при жените.

Необходимо е и въвеждането на безплатен скрининг на гинекологичните заболявания при жените, коментираха още участниците в дискусията


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!