Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спомен за балерината Цвета Джумалиева

На 28 август 2020 г., далеч от родината, си отиде от този свят голямата българска балерина Цвета Джумалиева. Въпреки че от 1979 г. тя преподаваше балетно изкуство в Италия и не участваше в нашия театрален афиш, сигурно има почитатели, които си спомнят нейните героини в спектаклите на Софийския национален балет: Аврора от „Спящата красавица“, Маша от „Лешникотрошачката“, Кити от „Дон Кихот“, Жизел от едноименния балет, Пепеляшка от балета на Прокофиев, Демна от „Нестинарка“ и още много, много други централни роли. Нейните изпълнения бяха майсторски, превъплъщаваше се и в комични, и в лирични, и в силно драматични роли с лекота, работеше с професионализъм и в търсене на перфектността.

Цвета Джумалиева е родена през 1938 г. в род, дал на България такива личности като художника Николай Павлович и политика Васил Радославов. За първите си впечатления от балетното изкуство и първите си учители разказва в интервю самата Джумалиева в запис, съхраняван в Златния фонд на БНР, който можете да чуете в зруковия файл.

Цвета Джумалиева дебютира на сцена през 1959 г. като Аврора от „Спящата красавица“ на Чайковски в спектакъл на балета на Софийската опера. Постепенно репертоара и обхваща централните роли от  класически и съвремени балети - в него влизат и “Каменното цвете" от Прокофиев, и “Дървеният принц" от Барток, “Петрушка“ от Стравински, а нов етап в кариерата й са участието в постановките на Иржи Немечек на „Съвест Хирошима“ на Букови и „Рапсодия в синьо“ на Гершуин. От 1973 г. Джумалиева преподава класически балет в Държавното хореографско училище в София. Гостува с голям успех като солистка на театрите в Италия, Испания, СССР, Франция, Австрия, Египет и др. Удостоена е с наградата „Виоти“ за класически танц. Сезонът 1966/67 е солистка на Комише опер - Берлин, снима се в няколко телевизионни филми-балети. От 1979 г. е преподавател във Филхармоничната академия в град Месина, където възпитава поколения италиански балерини и балетисти, а след пенсионирането си основа частно балетно училище.

В Световния ден на балета - 29 октомври - да си спомним за незабравимата Цвета Джумалиева.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от