Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кюстендил почитат Асен Василиев

Юбилейна изложба "120 години от рождението на Асен Василиев" ще покаже галерията в Кюстендил днес, съобщиха от там. В експозицията с творби, които галерията притежава, са включени и постери с архивни материали, предоставени от Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев". Асен Василиев е един от рядко срещаните хора, съумели да обединят в едно пътя на учителя, художника, учения, твореца, казаха организаторите.

През 1936 г. излиза първата му книга "Трем на Българското възраждане", в която сам събира снимки на будителите, рисува тези, които не са оставили своите образи, пише биографиите им и разпространява книгата си на свои разноски.

Като художник оставя богато лично творчество, емоционално преживяно и осмислено в оригинални портрети, пейзажи, композиции. Приживе има две юбилейни изложби – в Кюстендил /1970/ и в София /1975/. Награден е с почетния знак на музея "Шандор Петьофи" в Шумен през 1949 г., удостоен с почетен знак на Съюза на научните работници, носител е на Славейкова награда и на почетен знак "Кольо Фичето" . Професор е в Художествената академия в София и е почетен гражданин на Кюстендил.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна