Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Заедно по пътя на Кирил и Методий" в галерия "Пловдив"

Изложбата под надслов „Заедно по пътя на Кирил и Методий“ се открива тази вечер в галерия „Пловдив" в сградата на Общинския съвет на ул. Авксентий Велешки" №20. 

Азбучната експозиция съдържа графични изображения на глаголическите и кирилските букви, както и общ портрет на двамата братя. Те са изработени от ученици от български училища в пет държави, които са исторически и географски свързани в живота и делото на Кирил и Методий. Това са българските неделни училища в Александруполис и Ксанти (Гърция), Истанбул (Турция), Шармелек и Будапеща (Унгария), Рим (Италия) и Българското държавно училище в Прага (Чехия).

Проектът #Заедно по пътя на Кирил и Методий се базира върху исторически сведения за живота и делото на създателите на славянската писменост. Той беше включен в официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата '2019 и се съфинансира от Общинска фондация Пловдив 2019.

Една година след осъществяването на проекта изложбата отново може да бъде разгледана от пловдивчани и гостите на града. Откриването е от 18 часа тази вечер, а експозицията ще остане в галерия „Пловдив“ до 13 октомври 2020 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени