Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Славчев за Видинския театър

| обновено на 30.10.20 в 08:49
Снимка: Радио ВИДИН

Първото театрално представление в България е изнесено на 30 октомври 1849 г. във Видин от унгарските емигранти, пребиваващи в града след разгрома на национално-демократичната революция от 1948-1949. Какво се случва с театралното изкуство сега в този крайдунавски град? Дейвид Славчев, директор на Видинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“, разказва в "Нашият ден":

Историята

"Сградата на театъра е прекрасна. Най-интересното е, че навремето пиесите са се играли в читалищата, а тази сграда е първата, построена за целите на театъра в България. Била е със стъклен покрив, тъй като тогава светлина от прожектори не е имало. Наскоро се направи един сериозен ремонт на сграда – възстанови се автентичния ѝ вид. Ние се обърнахме към обществото, за да можем да направим възпоменателен надпис. И трябва да пише, че това е театър. А един хубав скъп надпис, какъвто заслужава тази сграда, струва много пари.  През 1891 г. хората са събрали пари и са построили тази сграда. Да вярно е, че се обезлюдява, но сега хората са повече от тогава и са по-богати."

Пандемията

"Пандемията виси като дамоклев меч не само пред нас. Ето, в София се затвориха театри, спряха да работят, защото има доста заразени. Засега ние нямаме такъв случай. Работим усилено – репетираме, възстановяваме една комедия на Дарио Фо "Време за мъже", от 9 ноември започваме "На четири уши" на Питър Шафър. Очакват ни доста неща, ако ни пощади този коварен вирус."

Репертоар

"Извънстоличен театър няма шанса да играе едно представление повече от 10 пъти в града си. Ние гостуваме в близки и далечни градове, неотдавна бяхме в София. А при нас гостуват театри и частни трупи – като навсякъде. Играе се, но хората сега са притеснени заради закритите пространства. Нямаме представа дали ще дойде достатъчно публика. Когато си у дома и салонът е пълен 1/3, е поносимо, но когато си далече, сметка не излиза."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!