Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Майстори на китарата" за 60-ия рожден ден на Веселин Койчев

"Бъдете здрави, обичайте музиката и пазете красотата на изкуството в себе си!" Това пожела на слушателите на Радио Пловдив известният пловдивски китарист Веселин Койчев.

Тази вечер той ще отпразнува 60-годишнината си с концерт под надслов „Майстори на китарата“ на сцената на Кукления театър в Пловдив. Заедно с него на сцената ще се качат колеги, студенти и приятели. 

Началото е от 19 часа.

Веселин Койчев е популярна фигура в българската музикална общност. Неговата дейност е неразривно свързана с българската джазова музика, а смесването на джаз с елементи на рок и народна музика са характерен почерк на цялото негово творчество.

Важните и забележителни моменти в пътя му на музикант са свързани с успехите на дуото на Веско Койчев с Дочо Панов, дало посока на българската джазова музика към националния ни фолклор.

Основател е на първата широко популярна етно джаз група в България „Джаз линия”, заедно Дочо Панов, Радул Начков, Теодосий Спасов и Ялдъз Ибрахимова.

От 1987 г. е артистичен директор на Международния младежки джаз фестивал в гр. Пловдив. През 1988 г. създава и „Бенд 19”, а през 1990 г. дамската вокална група „Компакт Войсис”. От 1991 г. е лидер на емблематичната за Пловдив джазова формация „Бели, зелени и червени”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна