Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Оркестър "Шевица" издаде своя първи албум "Ние помним"

Снимка: Фейсбук страница на Оркестър Шевица

Един учебник по история в музика. Албумът на Оркестър "Шевица" съдържа 15 песни, разказващи за забравени исторически личности. Това са хора, безспорно признати от историците със своя принос към Отечеството, но неполучили до момента заслуженото обществено признание.

Слушателите могат да обогатят знанията си по история, като слушат песните, но и да развият общата си музикална култура, научавайки повече за звученето на отделните фолклорни области.

Възпятите патриоти са от всички краища на България. Авторите се придържат към типичното звучене за региона в който е действал всеки от героите. Така лесно слушащият може да различи как звучат песните на Родопа, Тракия, Странджа, Добруджа, Пиринско, Шоплука, Северна България, но тук закачливо е прибавена една нова фолклорна област към изучаваните досега в учебниците – Бесарабия.

Всички аранжименти на песните са подготвени специално за този албум. Три от песните в албума са народни, други три са с авторски текст върху популярни народни мелодии, а остонолите девет са изцяло авторски. Продуцент и създател на повечето текстове е Ивайло Шопски, а основни композитори са Иван Йосифов и Виктор Йорданов.

Албумът съдържа песнопойка с текстовете, снимки с кратко описание на всяка една от личностите и диск. В диска "Ние помним", освен песните, поднесени професионално от солистката на оркестър "Шевица” Боряна Василева, участие вземат и редица обичани от публиката гост-изпълнители.

Голямата изненада е, че към този уникален продукт са добавени и инструменталите на песните! Така авторите дават възможност на всички професионални и прохождащи изпълнители, самодейци, читалищни певци, танцови състави или просто любители да се възползват безвъзмездно по свои изяви, защото всяко начало е трудно и не всеки може да си позволи да заплати за авторска музика, както изисква законът. Още нещо невиждано досега е, че се предвижда всички песни от албума да имат видеоклипове, като единадесет вече са качени в Ютуб страницата "Пътуващо читалище Бащино огнище”.

Ивайло Шопски, журналист и основател на "Пътуващото читалище", Будител на годината 2017, разказва в "Нашият ден".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.