Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 ноември заведенията в София ще работят до 23:30 часа

| обновено на 30.10.20 в 17:40
Снимка: БГНЕС

До 23:30 часа ще е работното време на ресторантите и питейните заведения в София от 1 ноември, оповести на фейсбук страницата си Йорданка Фандъкова.

Предложението за ограничаване на работното време на всички заведения идва от браншовите организации, се посочва в информация, публикувана на сайта https://coronavirus.bg/bg/news/744.

В информацията се отбелязва, че проверките на полицията и столичната здравна инспекция през миналата нощ са установили работещи нощни заведения и опити да се заобикалят въведените ограничения.

Проверките продължават и през следващите дни, а заповедта за ограничаване на работното време влиза в сила от 1 ноември с решение на Софийския оперативен щаб.

Целта е с допълнителен контрол и дисциплина браншът да продължи да работи, а затворени остават само местата, на които дистанцията е невъзможна.

По-рано през деня беше оповестено, че Областният кризисен щаб в София е обсъждал дали да бъде въведен вечерен час за ресторантите и кафенетата в столицата. Кметът Йорданка Фандъкова обясни:

„Не вечерен час за града, а краен час за работа на заведенията  - за всички заведения един час, който да е приемлив, така че да могат ресторантите да работят, да работят заведенията, които могат да осигурят необходимата дистанция“.

През изминалата нощ са извършени проверки на нощни заведения и са съставени три предупреждения за спазване на противоепидемичните мерки.

За разлика от кафенетата и ресторантите нощните барове нямат право да работят според сега действащата заповед. Някои обаче са нарушили тази разпоредба на здравния министър и снощи СДВР е открила няколко отворени за клиенти дискотеки в Студентски град. 

Управителите на тези нощни заведения ще бъдат санкционирани.

Столичната полиция и в момента извършва масови проверки в заведенията в града.

За периода 24-29 октомври от СДВР са инспектирали над 40 софийски заведения. В четвъртък вечерта в бар е констатирано нарушение, за което е изготвен констативен протокол от служители на РЗИ.

В Студентски град пък е установено нарушение, свързано с капацитета на заведението, за което е съставен акт.

От СДВР апелират за спазване на противоепидемичните мерки и допълват, че засилените проверки ще продължат. 

Според кмета Фандъкова през последните дни Covid обстановката в София остава тревожна.

Продължава да нараства и броят на хоспитализираните, които на 28 октомври са били 449, а днес са 532-ма. Нарастват и приетите за интензивно лечение, като днес те са 75.

Продължава контролът за носене на маски и извършване на дезинфекция. Полицията и столичната РЗИ извършват и проверки за спазването на карантината.

Проверени са 820 лица, на които е наложена карантина. За последната седмица са съставени 260 предупредителни протокола, 75 акта за нарушение на Закона за здравето и са издадени 160 полицейски разпореждания.

Екипите на полицията и на Центъра за градска мобилност извършват проверки в градския транспорт.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени