Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стара Загора

Болните с COVID-19 вече се настаняват в МБАЛ "Тракия"

Само един пациент с коронавирус е приет в УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ в последните два дни, поради изчерпване на легловата база. От вчера, 29 октомври, всички позитивни или съмнителни пациенти за COVID -19 от Центъра за спешна медицинска помощ са пренасочвани към МБАЛ „Тракия“. Това съобщи в предаването „Репортер“ доц. д-р Георги Минков, зам. директор по административни дейности към Университетската болница в Стара Загора.

Ситуацията е критична, защото заболеваемостта е висока, а кадровият ресурс е под голям натиск. Болницата е обезпечена с лични предпазни средства. Основният рисков фактор е умората и претоварването на медиците, посочи доц. Минков. Лечебното заведение е реорганизирано за да поеме максимален брой пациенти. Предстои включването на студенти по медицина като доброволци.

Доц. д-р Георги Минков, подчерта усилията на медицинските специалисти в ранен етап да сепарират и разпознаят пациентите с коронавирус. 

Лекарственият продукт Veklury (ремдесивир) за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция е прилаган в клиничната практика на Университетската болница в Стара Загора. Доц. Минков изрази мнение, че препаратът има тесен терапевтичен прозорец, в който да се използва.

Пациентите, които са с направление от РЗИ или чрез заплащане, контактни или съмнителни, могат да бъдат изследвани в пробонабирателния пункт към УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ (до Бариерата на южния вход). Работното време е от 8.00 до 13.00 часа. Резултатите се отчитат до края на деня. 

В звуковия файл чуйте цялото интервю на Кристина Русева.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от