Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid криза, тероризъм и мюсюлмански бойкот във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От полунощ Франция е в национална карантина в опит да се справи с бума на заразените с коронавирус. Французите ще могат да напускат дома си само за да пазаруват храна и лекарства, да отидат на работа или по неотложни семейни причини. В тази тежка ситуация при пореден терористичен акт тунизиец уби трима души в Ница.

В рамките на месец във Франция се отбелязаха три терористични акта. Започна се с опита за покушение над вече бившата редакция на „Шарли Ебдо“, бяха ранени журналисти на друга медия, след това обезглавяването на учител по история, показал карикатура на пророка Мохамед и сега – вчерашният терористичен акт.

"Мерките се надпреварват, полицията трябва да обезпечи и мерките по карантината, и опазването на реда и живота на хората. Не виждам как ще опазят 24 хиляди черкви със 7 хиляди войници", каза журналистът Божидар Чеков в "Нашият ден". –

Откъде идват проблемите с мюсюлманските емигранти?

Трудностите са две – страните, от които идват тези хора, не желаят да ги приемат обратно. От друга страна, спогодбите, подписани от Франция, най-вече с Европа по правата на човека, ще се противопоставят. Обсъжда се и вероятност Франция да обърне гръб на всички тези спогодби, които вече не отговарят на действителността.

В обществото се стига до дилема, както в Унгария и в Полша: кой е по-прав – политиците, избрани от народа, т.е. демокрацията, или съдиите?

Защото, ако съдиите се опълчат на решението на Франция да се затвори за емигранти, кой ще е по-прав – възможно ли е едно общество да се управлява от съдии?

Не са фарнцузите, тези които колят мюсюлмани, обратно – мюсюлмани колят французи.

В момента никой не може да прогнозира изхода от сблъсъка между две империи, каквито са Франция и Турция, а се намесва и трета империя – Русия.

Голяма роля ще играят мюсюлманите във Франция, те се отвращават от насилието, възмутени са от тези мюсюлмани, които режат глави. Но те трябва да разрешат проблема помежду си. Няма как християнин да се намеси и да реши проблема на тази сбъркана религия, в която отделни нейни представители се връщат към заветите на пророка Мохамед от V в., Ранното средновековие, а нашето общество е в XXI в.

Печална е и липсата на дебат от страна на България, която в съшия този момент извършва съвместни маневри с турската армия в Егейско море." – каза Божидар Чеков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна