Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БВП на Еврозоната с ръст от 12,7% през третото тримесечие

Брутният вътрешен продукт (БВП) в еврозоната е нараснал с 12,7 на сто през третото тримесечие спрямо предходните три месеца. Това е исторически скок откакто Евростат разполага с този тип данни от 1995 г. насам след безпрецедентния спад от 11,8 на сто през второто тримесечие, когато карантинните мерки при първата вълна на коронавирусната пандемия бяха в разгара си, обяви днес Европейската статистическа служба.

При все това БВП за тримесечието юли-септември продължава да е с 4,3 на сто по-нисък в сравнение със същия период на миналата година, след като през второто тримесечие отбеляза годишен спад от 14,8 на сто. Това показва, че  възстановяването на активността през лятото под въздействието на смекчените ограничения е било само частично, допълва Евростат, цитирана от АФП.

Очакванията на икономисти и анализатори бяха за по-скромен отскок на БВП на еврозоната с около 9,4% на тримесечна база и по-силен спад на годишна база с около 7 на сто.

В рамките на целия Европейския съюз БВП нарасна през третото тримесечие с 12,1% след спад с 11,4% през периода април - юни, но се сви с 3,9% спрямо година по-рано след срив с 13,9% през второто тримесечие.

Сред страните членки, представили експресни оценки за БВП през третото тримесечие, Франция отбеляза най-голям икономически ръст от 18,2% спрямо второто тримесечие, когато беше отчете спад от 13,7%, следвана от Испания (скок с 16,7% след спад със 17,8% през предишното тримесечие) и Италия (ръст с 16,1% след спад с 13,7%).

БВП на Германия нарасна през третото тримесечие с 8,2% след спад с 9,8% през второто тримесечие.

Следващата по-точна оценка ще бъде представена от Евростат на 13-ти ноември.

Въпреки днешните по-силни от очакваното данни икономическите перспективи за четвъртото тримесечие изглеждат доста мрачни с оглед на започналото въвеждане на нови рестриктивни мерки в опит за ограничаване на силната втора вълна на коронавирусната инфекция. Не е изключено европейският БВП да отбележи ново понижение през последното за годината тримесечие, като дори има риск от т.нар. "двойна рецесия" (W-образно икономическо развитие).

Графики на БВП на ЕС и еврозоната на тримесечна базаНовините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от