Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациенти в Кърджалийско със затруднен достъп до лаборатории за PCR тестове

В планинските и труднодостъпни райони болниците изпитват недостиг от специалисти за Covid отделенията.

В област Кърджали пациентите със симптоми имат затруднен достъп и до лаборатория, за да си направят PCR тест. Това са хора, които живеят в отдалечени от общинските центрове населени места, или такива, които нямат средства, за да се тестват по собствено желание, има и здравнонеосигурени. Констатацията е на общопрактикуващите лекари в неблагоприятните практики в труднодостъпните села и махали. В тези случаи личните лекари разчитат на познанията си и на опита, за да лекуват пациентите си.

Надеждата на личните лекари е по-скоро да имат възможност да правят бързи тестове, за да разчитат резултатите веднага и да ограничават заразата.

Д-р Дуньо Дунев е семеен лекар в ардинското село Боровица. Дошъл преди години в този край от Стара Загора, воден от призива на общинската администрация за попълване с медици на свободните практики в неблагоприятни райони. Животът в планината обаче не предлага само спокойствие – работата е трудна, защото населението е предимно възрастно с много заболявания, махалите са разпръснати и до някои от тях се стига пеша, а голяма част от пациентите са здравно неосигурени. Специализираната медицинска помощ е на десетки километри разстояние.

В листата на д-р Дунев има стотици пациенти, но само 150 от тях са осигурени. Той обаче не е оставил нито един без медицинска грижа. Дори и сега в условията на Covid заразата.

Голяма част от болните не правят PCRтестове. То и няма как в планината, казва д-р Дунев. За да стане това, пациентите трябва да пътуват над 50 километра до Кърджали и обратно. А и хората нямат пари. Затова д-р Дунев поставя диагноза на основа на симптомите.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени