Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дуранкулак – за опръстенителния лагер и птиците

Защо колкото повече научаваме за птиците, толкова повече научаваме за света около нас

Доброволците в лагера и фотосесия на земеродно рибарче
Снимка: Оля Стоянова

Мястото е Дуранкулашкото езеро, където два месеца и половина продължи втория опръстенителен лагер – едно 5-годишно научно изследване, организирано от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, Националния природонаучен музей, Сдружение за дивата природа „Балкани“ и Патрик Бергкамп – опръстенител от Холандия.

Първият опръстенителен лагер се проведе миналата година с идеята да бъде изучавана есенната миграция на птиците, които преминават в района. А както винаги, колкото повече научаваме за птиците, толкова повече научаваме за света около нас. Това ни казва и доц. Петър Шурулинков от Националния природонаучен музей към Българската академия на науките.


 
Доц. Петър Шурулинков с пчелояд в ръце. Фотограф: Оля Стоянова
Вторият научен опръстенителен лагер на Дуранкулашкото езеро се проведе от 15 август до 31 октомври тази години и той е шанс за орнитолозите да научат повече за поведението и пътя на прелетните птици, но и шанс за доброволците да се докоснат до тези птици, шанс за децата да видят колко красива може да бъде науката, шанс за всички нас да си дадем сметка колко крехко е равновесието.

„Идвам на Дуранкулашкото езеро, за да наблюдавам птици и понякога да ловя за кратко. Забелязал съм, че има много мигриращи пойни птици, а първият такъв голям лагер – на смени, направиха тук колегите от Унгария , които обаче се интересуваха от един конкретен вид пойна птица – мустакатото шаварче. Тогава на мен ми дойде идеята защо ние да не можем да се организираме и да покрием повече видове и за по-голям период, след като сме много по-близо до това място от унгарците. И при един разговор с Патрик стигнахме до идеята, че тук е добре да се направи опръстенителен лагер, който да има две основни цели – първо, проучване на миграцията на пойните птици, динамиката, видовия състав и всички подробности, миграционните трасета и накъде мигрират тези птици, и второ – обучение на млади орнитолози, млади опръстенители, които да продължат по-нататък тази дейност и тя да се развие и да стане по-мащабна у нас“, обяснява доц. Шурулинков.


 
Доброволците в лагера и Патрик Бергкамп в процес на измерване, описване и освобождаване на птиците.  Фотограф: Виктор Джаков
Доц. Петър Шурулинков ни разказва не просто за последните диви места по Северното Черноморие, за птиците и района на Дуранкулашкото езеро, но и за тазгодишния опръстенителен лагер в района. Разказ за хубави и диви места, за наука и разбира се – за птици. Един нагледен урок по орнитология, изнесен от доц. Петър Шурулинков.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от