Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

7 от 9 частни пенсионни фонда са с положителна доходност

Фондовете във втория и третия пенсионен стълб преодоляват кризата на капиталовите пазари

Снимка: Ани Петрова

Пенсионните фондове, в които се трупат средства за втора пенсия, са преодолели кризата на капиталовите пазари от началото на годината и отрицателната доходност натрупана тогава, вече е наваксана. Това сочат данните на Комисията за финансов надзор.

7 от 9-те пенсионни фонда са с положителна доходност, която варира от  0,11 до 3 на сто - за периода от септември 2018 -а до септември 2020 година.

При двата фонда с отрицателна доходност тя съответно е 0,09 и 0,56 процента.

Към средата на тази година партиди за втора пенсия имат над 3 милиона и 800 хиляди осигурени.

При  доброволните фондове, в които се трупат средства за трета пенсия, положителна доходност също постигат 7 от дружествата, а две са с отрицателна.

За трета пенсия се осигуряват над 642 хиляди българи.

Междувременно частните пенсионни дружества и КНСБ обявиха, че одобряват предложените от правителството промени свързани с по-ниския процент, с който НОИ ще намалява държавната пенсия за хората осигурени за втора в частните фондове. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.