Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как да не се изложим пред чужденците на тяхна територия

Бутан
Снимка: Маги Гигова

В Тайланд и Нигерия не е прието да погалиш дете по главата. В Германия ако вдигнеш наздравица с вода или безалкохолно суеверието е, че искаш смъртта на компанията

В „странните“ времена не пътуваме по света, но все някога отново ще хванем самолета. За да бъдете готови за това светло бъдеще „Покана за пътуване“ проучи какви са нравите в различни краища на света и какво не бива да правите, за да не се изложите пред чужденците.

Бутан – тютюнопушенето е криминализирано. Можеш да внесеш цигари за собствена употреба, но не и да пушиш на публични места дори да си турист. Контрабандата и продажбата се наказват със затвор. Това, обаче не значи, че ако закъсате за цигара, екскурзоводът няма да ви намери отнякъде вносни папироси на баснословни цени.

Сингапур – и за  6 грама, и за 6 кг дрога наказанието е едно и също  – смърт. Там глобата за изплюта дъвка е 500 долара, за изхвърлен на улицата фас 1000, а ако носиш в метрото запалителни материали 5000. Санитарната чистота се поддържа като мият дори светофарите и пейките със сапун, а колите с лоши катализаторни уредби се спират от движение.

В Малайзия има ограничения за вноса на паста за зъби, сапун, крем за лице и цигари само, за да не се крие дрога вътре – по един брой от всичко.

В Швейцария, Франция и Испания са традиционни трите целувки по бузите при срещи с приятели. Коронавирусът сигурно е намалил драстично прилагането на този обичай.

В Индия публичната приятелска целувка по бузата или не дай си Боже прегръдка между мъж и жена, които не са съпрузи минава за висша форма на разврат и изневяра.

Китай

Там дори не е прието да пиеш кафе с приятел от другия пол. Защото само 3%от индийците се женят не по предварително уговорен сватлък между семействата още от ранна възраст.

Там обаче нещата не са оставени на случайността. Двете фамилии се съветват с астролог, той прави подробни хороскопи на двете деца и преценява дали семейството им ще бъде здраво и щастливо, съобразно характерите и жизнения път. Ако астрологичната карта не предполага фамилна идилия, уговорката отпада.

В Европа е прието да се здрависваме, но в Азия, не е желателно. Особено обидно е да протегнеш лявата ръка, която се смята за мръсна. Най-добър е поздравът със събрани за молитва ръце пред лицето.

По същата причина не бива в храм да се сяда с крака насочени към Буда – това е неуважение към религията.

На същия континент подаряването на парфюм се смята за обиден намек, че човекът мирише.

Тайланд

В Тайланд кралят е божество и не бива да се хвърлят на земята пари, защото са с неговия образ. Там също така не е прието да се погали по главата детенце, колкото и да е сладко. Смята се, че така му се отнема кармата.

В Нигерия, ако целунеш бебе, родителите са убедени, че желаеш смъртта му.

В Германия ако вдигнеш наздравица с вода или безалкохолно суеверието е, че искаш смъртта на компанията.  

В Япония е знак за неуважение и лоша поличба ако ако забодеш пръчиците в купата ориз.

В Холандия пеенето на масата минава за предизвикателство към дявола.

Израелците, както японците, са нация от пътешественици. При тях е традиция след всеки воаяж да се събират на парти за добре завърнали се. Пътешествениците да покажат снимки, а останалите, които също са били по тези места, да допълват разказите им.

Бранденбургската врата, Берлин

Не е така в Сенегал. Там никой не трябва да знае, че си пътувал, за да не те урочаса.

В Европа и Америка доста от хотелите нямат 13-и етаж и стая номер 13, заради суеверието, че числото носи нещастие.

В Китай поверието пък обрича четворката на същата съдба, защото се произнася почти като смърт. Там езикът има между 30 и 80 хиляди йероглифа. Средният китаец  през живота си научава около 3000 и с тях успява да си прочете вестника. При много от тях само един нюанс променя значението. Както всички знаем, на китайски криза и възможност се четат по един и същи начин.

Новата мода в Пекин пък е да поднесете на домакинята, ако отивате на гости, или на гаджето си букет от билки, които веднага да бъдат сварени на чай и поднесени с ритуал.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от