Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мирослава Кортенска: След пандемията от коронавируса ще настъпят промени в театъра

Проф. д-р Мирослава Кортенска
Снимка: БГНЕС

При изолацията заради коронавируса разбрахме какъв е смисъла на училището, университета, театъра, киното, каза за БНР проф. д-р Мирослава Кортенска.

"Не само във връзка с тяхното съдържание, това е едно средище, където ти отиваш там и контактуваш - виждаш свои колеги, приятели, разменяш реплики, този контакт много им липсва", допълни проф. Кортенска в предаването "Графити по въздуха".

Проф. Кортенска е автор на проекта "Европейски модернизъм в изпълнителските изкуства и теории, личности, процеси, практики през 20 век".

"Когато представих този проект, аз изцяло промених погледа си върху европеизирането на България в областта на културата. Той се състои в следното - сега ние няма да изпълняваме една петилетка за две години, няма да наваксваме, тъй като този век вече е минал".

След пандемията от коронавируса ще настъпят промени в театъра, подчерта проф. Кортенска. В България има уникално способни хора - художници, музиканти, артисти, творци.

"Някой мислят, че като са обикаляли България с някакви отблъскващи комерсиални представления след това могат да играят дълбоко съпреживени от публиката неща. Не, това вече не може да се случи. Имаме много примери на унищожени талантливи хора, но тук говорим за цялата културна среда, трябва да си даваме сметка за това, иначе това ще рефлектира върху нас", изтъкна проф. Мирослава Кортенска.

Проф. д-р Мирослава Кортенска е български театрален критик, културолог и медиен експерт. Преподавател в катедра „Кино, телевизия и театър“ в Югозападния университет в Благоевград (от 2000 г.) и изследовател на културните процеси на 20-ти век. Автор е на няколко книги. Член е на Съюза на българските писатели и Съюза на учените в България.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна