Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Санират 12 жилищни блока в Смолян

Снимка: Георги Корнейков, БНР

С първа копка беше даден стартът на санирането на 12 жилищни блока в Смолян. 
При спазване на всички противоепидемични мерки символичната първа копка бе направена през жилищния блок на улица „Карлък“ номер 5 в Смолян от инженер Мариана Цекова - заместник-кмет на община Смолян и ръководител на проекта „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Смолян“.

Общата цел на проекта е обновяване на 12 многофамилни жилищни сгради чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност, което да осигури по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда.

Блокът е строен през 1960 година. Предвидено е със строително-монтажните дейности да се въведат енергоефективни мерки, включващи топлинно изолиране на външни стени, покрив, както и подмяна на дограма и на осветителни тела в общите части.

Предвижда се осигуряване на достъпна среда, включително елеватор на стълби.

След изпълнението на предвидените строително-монтажни работи се очаква намаляване на въглеродните емисии с 42%, както и на общия енергиен разход, така че сградата да премине в по-висок енергиен клас.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от