Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маринела Петрова: България е на едно от най-добрите места в Европа по дефицит

Снимка: БГНЕС

България може сред най-добрите места в Европа по дефицит. Това заяви заместник-министър на финансите Маринела Петрова в предаването "Панорама" по БНТ. Тя се позовава на пролетната прогноза на ЕК за дефицитите, които са предвидили държавите от ЕС.

"Бяхме най-големите скъперници допреди няколко седмици и бяхме единствената държава, която нямаше да влезе в процедура да наруши 3-процентното дефицитно правило. С промените в закона за бюджета за 2021 година ние влизаме в една по-естествена среда, в която са и другите страни", уточни Петрова и допълни, че България може да заеме около 5-о - 6-о място с този дефицит при променения за закон. 

Според нея бюджета за 2021 година не е на голямото харчене.

"В сравнение с последните близо 20 години този бюджет е различен. Времената също са различни! Не можем да живеем в тази ситуация със старите методи. И в областта на финансите, включително и в бюджета, се нуждаем от промяна".

Проф. Георги Михайлов – депутат от ПГ „БСП за България“ обаче заяви, че бюджетът за следващата година е „предизборен и се купуват индулгенции с него“.

„През четирите години от живота на този парламент БСП последователно предлагаше систематично промени в областта на социалната политика, които бяха адекватни и стъпаловидни. Сега изведнъж се излива рогът на  изобилието, като се случват неща, които бяха отбелязани от всички бивши министри на финансите. Ясно е, че бюджетът е предизборен, ясно е, че се купуват индулгенции с него“, категоричен беше проф. Михайлов.

Той добави, че здравната система не е реформирана през последните 10 години и наливането на пари в нея поражда недоволство. Не търсим самоцелни критики, а решения на проблемите, увери народният представител.

"България имаше шест месеца да се подготви за втората вълна, а здравната ни система да се настрои за проблемите в момента" заяви лекарят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна