Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградите „Икар“ без публика

Националните награди за сценични изкуства – "Икар"
Снимка: Ани Петрова

Годишните театрални награди „Икар“ на Съюза на артистите в България ще бъдат връчени тази вечер на церемония в Народния театър „Иван Вазов“. По традиция отличията се дават на 27 март, когато е международният ден на театъра, но заради коронавируса събитието беше отложено.

За първи в историята на наградите публика няма да има. За да не преживеят обаче обидата отличените артисти да благодарят за статуетката пред празна зала, те ще са с гръб към нея и с лице към сцената, където ще са другите номинирани.

Награди ще бъдат раздадени в 16 категории – за водеща женска роля ще си оспорват Елена Атанасова, Елена Димитрова и Ивана Папазова. А за мъжка - Бойко Кръстанов, Йордан Ръсин и Севар Иванов.

Маргарита Младенова, Стайко Мурджев и Стилиян Петров ще се борят за отличието за режисура.

Кирил Маричков ще получи награда за изключителен принос към музиката, а за изключителен принос към българския театър приз ще получи актьорът Марин Янев, каза за „Хоризонт“ Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

„Марин Янев в личност в българския театър, неговото име трябва да присъства със златни букви. Както и Кирил Маричков, разбира се, това е един музикант, с който ние всички сме израснали“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна