Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден на Черно море

| обновено на 31.10.20 в 13:27
Снимка: БГНЕС

Човешкото въздействие и климатичните промени излагат на риск черноморските рибни запаси, а процесите на влошаване на екосистемата могат да станат необратими. За негативната тенденция алармират еколозите от Световния фонд за дивата природа и учените от БАН, а повод за коментара им е Международният ден на Черно море.

Оценка на стопанските ценни видове риби показва, че нито един от тях не е в добро състояние, коментира д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН:

„Това не означава, че рибата изчезва. Напротив, ако сравним, примерно, с периода през 60-те години, когато се е случвала екологична криза в самото Черно море, в момента ние имаме период на възстановяване“.

Процес, който е възпрепятстван от пластмасовите отпадъци, отложени по морското дъно и плажовете:

„Дребни частици, които оказват изключително негативно влияние върху хранителния спектър на рибите много често води до загуба на техния живот“, както и от глобалното затопляне.

„С увеличаване на температурата плодовитостта на рибите започва да се изменя, като може да се наблюдава да не оставят поколение след себе си“, посочва Бекова.

От видовете растения и животни, които обитават Средиземноморския басейн, у нас се срещат по-малко от 10% , коментира д-р Бекова:

„Нашето море под 150-тия метър е мъртво. Оттам надолу кислород липсва“.

И допълва:

„Да се финансира много повече в този тип научна разработка, научните работници, това са хората, които може да кажат как евентуално ние можем да помогнем, за да продължим положителната тенденция на възстановяване на Черно море“.

Днес - в последния ден на октомври, се отбелязва и Международният ден на Черно море, припомнят от Министерството на околната среда и водите. България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна потвърдиха ангажимента за възстановяване и опазване на морската  среда с вчерашния онлайн форум под наслов „Заедно за по-синьо Черно море“.

Българският еврокомисар Мария Габриел обяви създаването на мрежа от млади посланици на Черно море в онлайн конференция с наслов „Научни изследвания и иновации в Черно море“.

Тя открои конкретни мерки в подкрепа на млади изследователи и таланти, които да работят както е мрежата за Атлантическия океан.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна